Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Owoce morza


     Owoce Klaudii Carlos

     Dania proste w przygotowaniu i bardzo zdrowe - to sprawdza się w naszej kuchni najczęściej - mówi Klaudia Carlos, prezenterka telewizyjna. - Nieformalnym ekspertem w tej dziedzinie jest mój dwunastoletni syn Antek. Zawsze interesował się zdrową żywnością i teraz to on decyduje, co i jak powinno być podane, wszystko według zasady: jak najbardziej kolorowo i różnorodnie. Nasze dania zawsze są misternie udekorowane świeżymi owocami i warzywami, a wtedy każda potrawa zyskuje na wartości.

     W ten sposób można przemycić wiele mniej lubianych dodatków czy warzyw. Antek sam wie, które potrawy mają najwięcej składników odżywczych, a czasem zdarza się nawet, że sam je przygotuje. Wtedy jest to najbardziej oryginalne danie na świecie i wszystkim bardzo smakuje.

     - Naszym rodzinnym przysmakiem są owoce morza -mówi Klaudia Carlos. - Pierwszy raz jadłam je w Portugalii, wiele lat temu. Choć kazały na siebie długo czekać - aż godzinę! - to rozsmakowałam się w nich na dobre. Było warto! Północno-zachodnia część Hiszpanii, czyli Galicja, zachwyciła mnie nie tylko wszechobecnym duchem celtyckiej przeszłości, ale przede wszystkim symbolem regionu - pulpo, czyli ośmiornicą i wyśmienitymi małżami. I choć "tam" wszystko smakuje inaczej, intensywnie pachnie i inaczej pobudza nasze zmysły, to nawet po powrocie do kraju warto próbować nowymi przysmakami zarazić najbliższych. Teraz bardzo często przygotowujemy wspólnie owoce morza na różne okazje i pod wieloma postaciami. Takim najprostszym i najszybszym sposobem jest połączenie krewetek z makaronem, które wykorzystywałam nawet na przyjęciach. Czasami dobry pomysł może nam zastąpić długie godziny przesiadywania w kuchni - twierdzi Klaudia Carlos.

     Składniki:
      300 g owoców morza 300 g makaronu 3 łyżki kaparów natka pietruszki oliwa 2 ząbki czosnku przyprawy do smaku

     Sposób przygotowania:
     Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Owoce morza podsmażyć na oleju z dodatkiem czosnku. Dodać do nich ugotowany makaron, wymieszać, przełożyć na talerz. Do dania dorzucić kapary, przybrać natką pietruszki lub bazylią.


Marta Trosczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

22 marca 2009


   

O Mszy Świętej najprościej [mały format] O Mszy Świętej najprościej [mały format]
Ks. Jerzy Stefański
Człowiek, który w pełni uczestniczy we Mszy Świętej, jest największym bogaczem świata. Zostaje bowiem obdarowany samym Bogiem, Jezusem Chrystusem. Z miłości do nas stał się On człowiekiem, a potem, by być jeszcze bliżej, stał się dla nas pokarmem i każdego z nas pragnie karmić Sobą... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej