Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Gołąbki, czyli tołma z soczewicy


Ormiańskie specjały

Ormianie to bardzo gościnny i towarzyski naród. - W mojej rodzinie od pokoleń ludzie spotykali się w licznym gronie, zwykle bez specjalnej okazji. Dla nas bowiem święto jest wtedy, kiedy są goście - mówi Monika Agopsowicz, pół-Ormianka. - Rok temu znajomy historyk, czytając XVI-wieczne pamiętniki, trafił na bardzo dokładny przepis na "pyrogi ormiańskie", które autorowi pamiętników, wedle jego relacji, przyniósł w misce anioł, gdy ten leżał chory w Adria-nopolu i nie mógł niczego jeść. - Postanowiliśmy przygotować właśnie te "pyrogi" - wspomina przewodnicząca Rady Fundacji Kultury i Dziedzictwa Ormian Polskich.

- Pół roku później gotowaliśmy dwie potrawy: gandżabur z chorutem, czyli rosół z pierożkami i ucieranymi gomutkami przygotowanymi z pietruszki znany w przedwojennej stolicy polskich Ormian, kresowym mieście Kut oraz toł-mę i bakłażany z orzechami. Podczas trzeciego spotkania - w Tłusty Czwartek - uczyliśmy się przygotowywać chatłamejki. Nie mam pewności, czy to wyłącznie ormiański przysmak, wiem jednak, że był jedzony w domach polskich Ormian - tłumaczy Agopsowicz.

- Niedawno wróciliśmy z pięknej uroczystości w Obornikach Śląskich, gdzie odsłaniana była tablica upamiętniająca pomordowanych w 1944 r. przez UPA Polaków, Ormian i Ukraińców. Odprawiona została też msza św. w obrządku ormiań-skokatolickim i chór Uniwersytetu Wrocławskiego odśpiewał poruszające "Requiem ormiańskie". Potem razem gotowaliśmy, a na deser był hokuhac - ciasto z jabłkami. Wśród najbardziej charakterystycznych ormiańskich smaków mamy wiele warzywnych: fasolę, bakłażany czy cebulę, wszystko przyprawione na przykład estragonem albo bazylią. Najbardziej popularną i typową ormiańską potrawą są zaś gołąbki - mówi Monika Agopsowicz.

Gołąbki, czyli totma z soczewicy w liściach winorośli

SKŁADNIKI:
30 g soczewicy 1 kostka margaryny 15 g kaszy manny 20 g cebuli 20 g oleju 10 g suszonych morel 10 g rodzynek 50 g liści winorośli kolendra mięta cząber pietruszka sól pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Soczewicę ugotować i odcedzić. Mannę ugotować. Cebulę pokroić i usmażyć na oleju. Wszystkie te produkty oraz umyte rodzynki i drobno pokrojoną zieleninę wymieszać, dodać sól i pieprz. Świeże liście winorośli sparzyć wrzątkiem, a następnie usunąć grube łodygi. Na liście te kłaść farsz i zawijać tak, by nie uciekał bokiem. W garnku ułożyć ciasno gołąbki, obłożyć morelami, zalać wodą tak, by zaledwie wszystko przykryła, dodać oleju i położyć na nie odwrócony talerzyk. Garnek przykryć pokrywką i na słabym ogniu dusić potrawę. Wyłożyć gołąbki na półmisek i posypać zieloną pietruszką.

Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 10 maja 2009


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Trzy studnieTrzy studnie

Tak bardzo chcę mieć przyjacielaTak bardzo chcę mieć przyjaciela

Co to jest dusza?Co to jest dusza?

O teologii Ojców KościołaO teologii Ojców Kościoła

Święta Góra Izraela - Góra SyjonŚwięta Góra Izraela - Góra Syjon

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej